KUD "Januševec" je društvo koje od 1936. godine djeluje sa istim ciljem, a taj cilj je njegovanje i očuvanje hrvatske kulturne baštine.

Okupljamo 110 aktivnih članova u dobi od 5-75 godina u 4 skupine: mješoviti pjevački zbor, tamburaška sekcija, folklorna omladinska i podmladak. Na repertoaru KUD-a se nalaze plesovi s cijelog područja Hrvatske. Koreografije koje se nalaze na repertoaru djelo su cijenjenih i priznatih koreografa koji se nalaze na vrhu hrvatskog folklora. Rad plesača, pjevača i tamburaša odvija se pod budnim okom stručnog vodstva koje se već godinama trudi dovesti ansambl u vrh hrvatskog folklora, a pritom i uspijeva. Plesni ansambl se može pohvaliti sa gostovanjima u Italiji, Austriji, Francuskoj, Češkoj, Sloveniji, Mađarskoj i Njemačkoj.2003.godine plesni ansambl je sudjelovao na velikom folklornom festivalu u Winningenu u Njemačkoj, te se već dugi niz godina odvija međunarodna suradnja s mještanima mađarskog mjesta Umok, podrijetlom Hrvata .

Mješoviti pjevački zbor

fruit

Mješoviti pjevački zbor KUD- a "Januševec" kroz godine je gradio svoju kvalitetu koju danas ima. Gotovo da i nema manifestacije ili priredbe u našem kraju koju nije uljepšao svojom pjesmom. Zbor danas živi zanimljiv pjevački život koji intenzivno traje devet mjeseci u godini, a tri mjeseca se odmara i sakuplja snagu za novu sezonu.

Folklorna skupina

tomatoes

Kontinuiranim radom folklorna sekcija zabilježila je mnoge uspjehe na raznim smotrama i natjecanjima u svojoj zemlji i inozemstvu. Mnogi nastupi proglašeni su nastupima na granici profesionalizma što je najbolji dokaz kvalitetnog rada, ali prije svega volje i ljubavi mladih plesača prema hrvatskoj kulturi i baštini.

Dječja folklorna skupina

fruit

Folklorna sekcija danas je najmasovnija sekcija KUD- a "Januševec". Prema uzrastu članova ima dvije skupine; dječju i odraslu. Dječja skupina kroz igru i zabavu uči o starim običajima, plesovima i pjesmama s područja cijele Hrvatske.

Tamburaški Orkestar

tomatoes

Mladi glazbenici koji danas čine tamburaški ansambl (uz naravno, nezaobilaznu violinu) marljivo vježbaju u prostorijama KUD-a dva do tri puta tjedno. Ovisno o nastupima, koncertima ili turnejama, taj broj se povećava.